Kyoto, Japan

Ginkaku-ji, zilveren paviljoen. Japan, Kyoto- Travelhype

Met pijn in ons hart hebben we afscheid genomen van Tokyo en zijn we doorgetrokken naar het culturele Kyoto. Waar Tokyo bekend staat om het ultramoderne, vind je in Kyoto juist meer het traditionele Japan. Kyoto is een levendige stad vol met tempels en shrines, omgeven door prachtige groene bergen. Dat belooft iets moois te worden!

Toeristen in kimono's. Japan, Kyoto- Travelhype

 

Mount Fuji

Vanuit Tokyo hebben wij de Shinkansen bullettrain genomen naar Kyoto. Tijdens de rit hebben we gelijk wat sightseeing gedaan, want de trein komt namelijk langs Mount Fuji. In Tokyo zagen we Mount Fuji al vanaf een afstand, maar met de trein konden we hem deze keer eens goed bekijken. Leg je dezelfde reis als ons af met de bullettrain? Reserveer dan een zitplaats aan de rechterkant (D of E). Zodra je langs de halte Shin Yokohama bent geweest duurt het een kleine 20 minuten totdat je de vulkaan het beste kunt zien. Het is echt niet te missen, tenzij je in slaap bent gevallen. So keep your eyes wide open.

Hoeveel kost het?
Het vervoer in Japan is over het algemeen vrij prijzig en een rit met de bullettrain dus ook. Van Tokyo naar Kyoto duurt ongeveer 2,5 uur en kost ¥ 14.000,-.

Mount Fuji. Japan, Kyoto- Travelhype

Eenmaal aangekomen in Kyoto, namen we de bus van het station naar ons appartement. Hoe verder we van het station reden, des te rustiger het werd. Het leek zelfs een beetje dorps. Toch wel even lekker na alle drukte van de afgelopen dagen. Ons appartementje was ook echt typisch Japans en lag gelijk naast één van de vele shrines. We konden niet wachten om te zien wat Kyoto ons te bieden had.

Welke bezienswaardigheden in Kyoto vinden wij de moeite waard?
 

Kitano Tenman-gu Shrine

Betere punten halen op school, zonder ervoor te leren? Welke leerling wil dat nou niet!? De Kitano Tenman-gu Shrine helpt je erbij. Deze shrine lag naast ons appartement en wordt door veel studenten bezocht. In de Kitano Tenman-gu shrine vind je veel beelden van runderen en het aanraken hiervan zou geluk brengen voor je studie. Daarnaast zou het aanraken van een beeld ook in je dagelijkse leven geluk brengen. Hadden we dit ook maar in Nederland toen wij nog studeerden. Dan was ons studentenleventje vast een stuk leuker en gemakkelijker geweest ;).

Hoe kom je er? Neem bus 50 of 101 vanaf Kyoto station en stap uit bij de halte Kitano Tenman-gu shrine.

Kitano Tenmangu Shrine. Japan, Kyoto- Travelhype

Japanse lampen. Japan, Kyoto- Travelhype
 

Arashiyama Bamboo Grove

Één van de plekjes die wij hoog op ons lijstje hadden staan was Arashiyama Bamboo Grove. Dit bos staat vol met bamboe en is echt een plaatje om te zien. De bamboe is erg dun en groeit meters hoog. Je voelt je echt in Japan als je door de het bos loopt. In de middag kan het hier erg druk zijn, dus sta vroeg op als je de drukte wilt vermijden.

Hoe kom je er? Vanaf Kyoto station neem je buslijn 28, 71, 72 of 73 tot Arashiyama station. Je kunt ook met de trein gaan, maar dan neem je de JR Sagano lijn naar Arashiyama station.Vanaf Arashiyama station is het nog ongeveer 10 minuten lopen, maar op het station kun je een map van Arashiyama meenemen. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je de locals vragen. Zij wijzen je graag in de juiste richting.

Bamboo forest Arashiyama boven. Japan, Kyoto- Travelhype

Bamboo forest Arashiyama. Japan, Kyoto- Travelhype

Bamboe bos Arashiyama. Japan, Kyoto- Travelhype
 

Arashiyama Monkey Park

Als je dan toch in de wijk Arashiyama bent moet je ook echt naar het Monkeypark. Het park ligt niet ver van het bamboo forest af en is zeker weten de moeite waard. Je moet dan wel eerst een berg oplopen (ongeveer 20 minuten), maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht over Kyoto en Japanse makaken, die vrij rondlopen. De Japanse makaken zijn de aapjes met een rood gezichtje, die je ook weleens ziet baden in een hotspring. Het lijkt net alsof de aapjes de Japanse manieren hebben overgenomen. Ze waren redelijk bescheiden en leken niet brutaal of geïnteresseerd in de spullen van toeristen. Dit is heel anders dan de apen die we hebben gezien in Uluwatu en Ubud. Als je in Arashiyama bent moet je de aapjes ook even voeren. Terwijl zij vrij rondlopen, geef je ze bananen of pinda’s vanuit een binnenverblijf. Ze pakken het voedsel dan heel rustig uit je hand.

Hoe kom je er? Neem buslijn 28, 71, 72 of 73 tot Arashiyama station of ga met de JR Sagano line en stap dan uit bij Arashiyama station. Vanuit hier is het ongeveer 10 minuten lopen, maar ook het Monkeypark staat aangegeven op de map.

Hoeveel kost het? De entree is ¥ 550,- per persoon. De apen kun je voor ¥ 100,- al voeren.

Monkey Park Iwatayama uitzicht stad. Japan, Kyoto- Travelhype

Monkey Park Iwatayama. Japan, Kyoto- Travelhype

Monkey Park Iwatayama, aapje. Japan, Kyoto- Travelhype
 

Geisha’s

Kyoto is het hart van de geisha in Japan. Maar wat is een geisha eigenlijk? Het zijn vrouwelijke entertainers, die jarenlang zijn getraind in de traditionele Japanse gebruiken, kunst en dans. Geisha’s zijn eigenlijk één groot mysterie; ze spreken zelden met anderen en laten zich nauwelijks zien. Zelfs de lokale bevolking weet er weinig vanaf. Wanneer ze in het openbaar verschijnen, zijn ze vaak onderweg naar een afspraak en verdwijnen ze vliegensvlug een steegje in, om zo de drukte te vermijden. Je mag dus echt van geluk spreken als je een Geisha ziet.

In de wijk Gion heb je de grootste kans op een geisha te zien. Er worden zelfs hele tours georganiseerd met avondwandelingen door Gion om met goed geluk een geisha te spotten. Elke avond verzamelen tientallen toeristen en fotografen zich in Gion om te wachten op een glimps van een geisha. Het is een beetje alsof ze wildlife gaan spotten. Vaak zonder succes.

Wij besloten om aan het begin van de avond ook een rondje door Gion te lopen. Gion is een prachtige wijk met typische houten Japanse huisjes, veel restaurantjes en theehuizen. Alleen daarom is Gion al een bezoekje waard. We liepen door verschillende steegjes en het begon al donker te worden. En opeens, uit het niets, verliet een Geisha een theehuis en liep ze recht op ons af! Een wit gezicht, rode lippen en zwart opgestoken haar; precies zoals we ons hadden voorgesteld. Sierlijk in haar kimono en op haar houten hakjes liep ze ons in korte stapjes tegemoet. Even twijfelden we, foto maken of niet!? We besloten toch maar om snel een foto te maken en hadden gelukkig gelijk de juiste shot. Dit maak je maar een keertje mee en voordat we het wisten was ze ons al voorbij.

Hoe kom je er? Neem buslijn 100 of 206 en stap uit bij Gion. Kom je met de metro, dan kun je het beste naar Gion Shijo Station (Keihan line) of Kawaramachi Station (Hankyu line) gaan.

Geisha. Japan, Kyoto- Travelhype

Geisha Gion. Japan, Kyoto- Travelhype
 

Kinkaku-ji tempel

Over de architectuur- en interieursmaak van Japanners valt niet te twisten. Kyoto staat vol met mooie tuinen en één van de mooiste daarvan vinden wij de Kinkaku-ji tempel. Kinkaku-ji staat voornamelijk bekend om het gouden paviljoen en samen met de scenery eromheen zorgt het voor een uitzicht waar je u tegen zegt. Vandaar dat het ook op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Het tempelcomplex was eerst het verblijf van een gepensioneerde shogun (legerleider) en is erna verbouwd tot een boeddhistische tempel. Kinkaku-ji is echt een plaatje!

Hoe kom je er? Vanaf Kyoto station kun je buslijn 101 of 205 nemen en uitstappen bij halte Kinkakuji-Michi.

Hoeveel kost het? De entree is ¥ 400,- per persoon.

Kinkaku-ji tempel, gouden paviljoen. Japan, Kyoto- Travelhype

Kinkaku-ji tempel. Japan, Kyoto- Travelhype
 

Ginkaku-ji tempel

Ginkaku-ji had ooit een zilveren paviljoen moeten worden, maar de bouw ervan is nooit afgerond. Helaas zul je hier dan ook geen zilveren paviljoen vinden. De tuin van het tempelcomplex is wel weer een plaatje en is helemaal Zen ingericht. Alles lijkt op de juiste plek te zijn geplaatst, wat zorgt voor een ultieme rustgevendheid. In het midden van het complex staat ook een zandtuin, die ook wel de “Sea of silver sand” wordt genoemd. Ginkaku-ji hoeft niet bovenaan je lijstje te staan, maar is wel leuk om te zien als je genoeg tijd in Kyoto hebt.

Hoe kom je er? Vanaf Kyoto station kun je lijn 100 nemen en uitstappen bij Ginkakuji-Mae. Of neem lijn 5 en stap uit bij Ginkakuji-Michi.

Hoeveel kost het? De entree is ¥ 500,- per persoon.

Ginkaku-ji. Japan, Kyoto- Travelhype

Tempel Ginkaku-ji. Japan, Kyoto- Travelhype

Ginkaku-ji tempel. Japan, Kyoto- Travelhype
 

Nijo kasteel

Het Nijo kasteel is wel een must see als je naar Kyoto gaat. Het kasteel staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst en niet voor niets. Het kasteel is in 1603 gebouwd door de shogun en is nu open voor het publiek. Zo krijg je een beetje een idee van hoe een shogun geleefd zou hebben in die tijd. Je ziet waar de shogun zijn gasten ontving, waar hij vergaderde en waar hij met zijn vrouwen leefden. Iedere rang had een aparte kamer en alles was gescheiden van elkaar. In de kamers aan de buitenkant van het complex ontving de shogun de lagere rangen en hoe verder je naar binnen ging, des te hoger de rang. Midden in het gebouw was dan de huiskamer van de shogun en zijn vrouwen.

Hoe kom je er? Neem vanaf Kyoto station de buslijnen 9, 50 of 101 en stap uit bij de halte Nijojo-Mea.

Hoeveel kost het? De entree voor het kasteel is ¥ 600,- per persoon.

Nijo Castle ingang. Japan, Kyoto- Travelhype

Tuin Nijo Castle. Japan, Kyoto- Travelhype
 

Fushimi Inari Shrine

De grootste en meest toeristische shrine van Kyoto is absoluut de Fushimi Inari Shrine . De shrine staat voornamelijk bekend om de duizenden oranje torii gates, waar je uren doorheen kunt lopen. Ga zo vroeg mogelijk naar de shrine als je de druktes wilt vermijden. Overdag is het echt overloaded met toeristen, waardoor je er een stuk minder van kan genieten.

Hoe kom je er? Neem de JR Nara lijn (metro) vanaf Kyoto station en stap uit bij de halte Inari (2 haltes).

Fushimi Inari Shrine voorkant. Japan, Kyoto- Travelhype

Fushimi Inari Shrine, torii. Japan, Kyoto- Travelhype

Fushimi Inari Shrine, selfie. Japan, Kyoto- Travelhype

Torii gates, Fushimi Inari Shrine. Japan, Kyoto- Travelhype

Fushimi Inari Shrine, uitzicht. Japan, Kyoto- Travelhype
 

Nishiki market

Genoeg cultuur gesnoven? Ga dan naar downtown Kyoto voor het levendige stadsleven. Je vindt hier oneindig veel winkels en de leukste restaurantjes. Je bent hier zo een hele dag zoet. Als je hier bent, loop dan ook even over de oneindig lange Nishiki market. Deze ligt in het winkelcentrum van Nishiki waar ze echt alles verkopen. Van gedroogde vis, groentes en fruit tot aan kleding, souvenirs en octopus op een stokje:)

Hoe kom je er? Neem de buslijnen 4, 5 of 20 vanaf Kyoto station en stap uit bij Shijo Kawaramachi.

Nishiki Tenman-gu shrine lampionnen. Japan, Kyoto- Travelhype

Groente, Nishikimarket. Japan, Kyoto- Travelhype

Inktvis met kwartelei, Nishikimarket. Japan, Kyoto- Travelhype

 
Openbaar vervoer in Kyoto

Één van de meest gebruikte vervoersmiddelen in Kyoto is de bus . Deze brengt je bijna naar iedere bezienswaardigheid in de stad. Je stapt achter in de bus op en stapt aan de voorkant uit. Een enkele rit kost ¥ 230,- ongeacht de bestemming of het aantal haltes. Reis je op een dag veel met de bus, dan is het voordeliger om een dagkaart van ¥ 500,- te kopen.

Gekleurde pilaren. Japan, Kyoto- Travelhype
 

Onze dagen in Japan zitten er helaas alweer op. We hebben er weer goed van genoten en kunnen zeggen dat Japan tot één van onze meest favoriete landen behoort. Hou jij net zo veel van Japan als wij? Laat het ons weten hieronder!
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.