Loy Krathong & Yi Peng, Thailand

Wat Pan Tao. Yi Peng ceremonie. Thailand, Chiang Mai, Travelhype

Er bestaat geen magischer moment dan een hemel die oplicht door duizenden wensballonnen, honderden kaarsjes die de rivier afstromen en een hele stad die feest viert! Dit zie je alleen tijdens het Loy Krathong en Yi Peng festival in Thailand. Een van de meest bijzondere feesten ooit, met heel veel jaw-dropping moments!

Voordat we aan onze reis begonnen wisten we dat dit een must visit ging worden. Maar waar en wanneer het festival precies zou plaatsvinden, dat wisten we niet. Even het een en ander googlen dachten we zo, maar dit bleek het alleen maar verwarrender te maken. Voornamelijk doordat Loy Krathong en Yi Peng vaak door elkaar worden gehaald. Dit is ook niet gek, want beide feesten lijken zoveel op elkaar, maar zijn ook weer zo verschillend. Same same, but different! Om het je daarom gemakkelijker te maken, vertellen we je alles dat je hoort te weten over beide lichtfestivals.
 

Wat is Loy Krathong en wat is Yi Peng?

Loy Krathong

Loy krathong is een lichtfestival dat drie dagen lang wordt gevierd bij rivieren, meren, kanalen en vijvers in heel Thailand. Overal waar water is wordt Loy Krathong gevierd. Tijdens deze dagen laten de Thai een bloemstukje op het water drijven met daarop een kaarsje, drie stokjes wierrook en soms wat muntgeld. Hiermee worden Boeddha en de watergod geëerd. Met het opvaren van je krathong (bloemstukje) laat je alle negativiteit verdwijnen en het staat symbool voor een nieuw begin. Hoe langer je kaarsje brandt, des te meer geluk je zult hebben. Wij hebben verschillende krathongs op het water laten drijven en gelukkig bleven deze voor een lange tijd branden.

Bloemstuk, Loi Krathong. Thailand, Chiang Mai, Travelhype

Loi Krathong. Thailand, Chiang Mai, Travelhype

Yi Peng

Je hebt vast wel eens foto’s gezien van het lichtfestival, waarbij duizenden verlichte wensballonnen de lucht in gaan. Dit is het lichtfestival Yi Peng, dat ieder jaar in het noorden van Thailand wordt gevierd. Tijdens Yi Peng wordt er vuurwerk afgestoken en worden er wensballonnen opgelaten om Boeddha te eren. Tijdens het oplaten van een wensballon wordt er een wens gedaan voor goed geluk. Het oplaten van je ballon betekent het einde van al je pech en ongeluk. Je kaarsje moet dan blijven branden totdat je ballon uit het zicht verdwijnt. Onze eerste wensballon nam gelijk een duik in de rivier. Oei, bad luck! Gelukkig hadden we er twee gekocht waarvan de laatste hoog in de hemel verdween tussen alle andere wensballonnen. Hopelijk toch nog een beetje geluk voor ons!

Yi Peng. Thailand, Chiang Mai, Travelhype

Oplaten wensballon, Yi Peng. Thailand, Chiang Mai, Travelhype

 

Wat is het verschil tussen Loy Krathong en Yi Peng?

Loy Krathong en Yi Peng zijn twee verschillende feesten, die samenvallen en op hetzelfde moment worden gevierd. Beide zijn een lichtfestival, maar ze worden op een andere manier gevierd. Yi Peng wordt gevierd door het oplaten van wensballonnen in de lucht, terwijl Loy Krathong wordt gevierd door een bloemstukje te laten drijven op het water. Yi Peng wordt met name gevierd in het noorden van Thailand en Loy Krathong wordt in het hele land gevierd. Daarnaast wordt Loy Krathong drie dagen lang gevierd, terwijl Yi Peng tegenwoordig maar één dag mag worden gevierd (in verband met het gevaar voor vliegverkeer). In het kort even de verschillen op een rijtje:

Loy Krathong

Wordt 3 dagen gevierd (Voor, tijdens en na volle maan)

Bloemstukjes worden op het water gelaten

Wordt gevierd in het noorden van Thailand

Yi Peng

Wordt maar een dag gevierd (tijdens vole maan)

Verlichte wensballonnen worden de lucht in gelaten

Wordt in heel Thailand gevierd

 
Offering, Loi Krathong. Thailand, Chiang Mai, Travelhype

Wensballon, Yi Peng. Thailand, Chiang Mai, Travelhype
 

Wanneer wordt het gevierd?

Loy Krathong en Yi Peng worden op hetzelfde moment gevierd volgens twee verschillende kalenders. Loy Krathong valt op de dag van volle maand in de 12e maand van de maankalender, terwijl Yi Peng valt op de dag van volle maan in de tweede maand van de Lanna kalender. Erg verwarrend hè?! Probeer in ieder geval te onthouden dat beide lichtfestivals meestal in de derde week van november worden gehouden volgens onze eigen kalender. De dag voor volle maan, tijdens volle maand en na volle maan. Loy Krathong wordt alle drie de dagen gevierd, terwijl Yi Peng alleen op de dag van volle maan wordt gevierd. De officiële datum wordt altijd pas een aantal weken van tevoren bekend gemaakt en is ieder jaar verschillend. In 2016 zal het festival naar verwachting 14 tot en met 16 november worden gevierd.

Overdag zijn er door de hele stad verschillende festiviteiten en is de hele stad versierd, maar het wordt pas écht gevierd in de avond. Vanaf 18:00 uur zie je de eerste krathongs op het water drijven en zie je af en toe ook een wensballon. Sinds 2015 mogen de wensballonnen officieel pas vanaf 21:00 uur de lucht in gaan. Omdat het rond de rivier erg druk is, kun je er beter voor zorgen dat je er op tijd bent, zodat je een mooie spot kunt uitzoeken om alles te bewonderen.
 

Waar moet je zijn tijdens Loy Krathong en Yi Peng?

Er is geen betere plek om de festivals te vieren dan Chiang Mai. De meeste Thai en toeristen trekken naar Chiang Mai om Loy Krathong en Yi Peng te vieren. In Chiang Mai wordt het namelijk groots gevierd en vinden de meeste festiviteiten plaats. De hele stad is versierd met lantaarns en overal plaatsen locals kleine lichtjes. In de avond, terwijl de hemel oplicht door duizenden wensballonnen, stroomt de rivier vol met kaarsjes. Overal is licht en dit is echt een onbeschrijfelijk plaatje!

Tip! Kun je niet in Chiang Mai zijn, dan zijn Ayutthaya en Sukothai een goed alternatief om Loy Krathong the vieren.

Lantaarntjes, Loi Krathong. Thailand, Chiang Mai, Travelhype

 

Waar in Chiang Mai kun je het lichtfestival het beste vieren?

Mae Jo University

Sinds een aantal jaren wordt er bij Mae Jo University (30 minuten rijden vanaf Chiang Mai centrum) een speciaal event georganiseerd voor toeristen. Dit is een mass sky lantern release, waarbij veruit de meeste wensballonnen de lucht in gaan. De foto’s die je vaak van het lichtfestival ziet zijn vaak gemaakt bij Mae Jo University. Ronde voor ronde gaan er duizenden wensballonnen de lucht in. Dit evenement is vanuit de hele stad te zien. De tickets kosten echter tussen de € 100,- en € 300,- p.p. Het evenement bij Mae Jo University vond voorheen een week voor het officiële Yi Peng plaats, maar valt sinds 2015 op dezelfde dag. Voor officiële data raden wij je aan de facebookpagina van Lanna Dhutanka te volgen. Zij organiseren namelijk de mass sky lantern release bij Mae Jo University.

Kaartjes voor de mass sky lantern release bij Mae Jo Univeristy kun je het beste proberen te regelen via je accommodatie of een tour agency. Regel dit wel op tijd, want de kaartjes zijn vaak in September al uitverkocht.
 

Tempels

Een andere optie is om naar een van de vele tempels in Chiang Mai te gaan. Een populaire tempel om naartoe te gaan is Wat Pan Tao. In de avond rond 19;00 uur start hier de ceremonie, waarbij monniken bidden en hun eer betonen aan Boeddha. Zorg dat je er minstens drie uur van te voren al bent, want het wordt erg druk bezocht. Op de dag van volle maan laten de monniken bij Wat Pan Tao ook wensballonnen op. De ceremonie bij Wat Pan Tao is echt magisch. Het lijkt net alsof je in een sprookje terechtkomt.

Wat Pan Tao, Boeddha. Yi Peng ceremonie. Thailand, Chiang Mai, Travelhype

Wat Pan Tao, Yi Peng. Thailand, Chiang Mai, Travelhype

Bidden, Wat Pan Tao. Yi Peng ceremonie. Thailand, Chiang Mai, Travelhype
 

Ping rivier

Overdag vinden de meeste festiviteiten (zoals missverkiezingen, parades etc.) plaats bij Tha Phae Gate, maar in de avond speelt alles zich af bij de Ping rivier. Iedereen verzamelt zich bij de rivier. Langs de oever zie je overal bloemstukjes drijven en er gaan wensballonnen de lucht in. Hoewel je de wensballonnen overal in de stad de lucht in ziet gaan, is de rivier de meest populaire plek. Ga richting de Nawarat brug. Hier vind je de meeste locals en toeristen en is het gezellig druk. In tegendeel tot Mae Jo University, beleef je bij de Ping rivier de echte lokale sfeer van het festival. Hier waren wij zelf iedere avond te vinden.

Vieren Loi Krathong. Thailand, Chiang Mai, Travelhype

Wensballonnen, Yi Peng. Thailand, Chiang Mai, Travelhype
 

Kun je Loy Krathong en Yi Peng zelf ook vieren?

Iedereen kan het vieren en je kunt zoveel bloemstukjes en wensballonnen kopen als je maar wilt. Langs de rivier vind je drie dagen lang overal kraampjes waar je de bloemstukjes kunt kopen. En op de dag van Yi Peng zul je ook meer dan genoeg kraampjes tegenkomen om wensballonnen te kopen.

Hoeveel kost het?

Afhankelijk van de grootte kosten de bloemstukjes gemiddeld 20-60 THB per stuk. Wensballonnen kosten gemiddeld tussen de 30-50 THB per stuk. De tickets voor Mae Jo University zijn tussen de € 100,- t/m € 300,- per persoon.

Tip! Boek je accommodatie ruim van te voren en huur een scooter. Tijdens het festival zijn alle accommodaties vol geboekt en is de stad enorm druk. Auto’s staan vaak vast in het verkeer en met een scooter kun je overal komen.

 
Zet Yi Peng en Loy Krathong alvast op je bucketlist. Dit feest wil je voor geen goud missen!