Ubud, Indonesië

Tegalalang. Indonesie, Bali- Explorist

Één van onze favoriete plekjes op Bali is Ubud. Wat ons zo aanspreekt aan Ubud is de sfeer, natuur en gezonde lifestyle. Ubud is eigenlijk het culturele centrum van Bali. In het centrum vind je veel toeristische kleine winkeltjes, die druk worden bezocht. Iets buiten het centrum is het lekker rustig en vind je de mooiste sawa’s en tempels. De sfeer in Ubud is naar onze mening ook anders dan in de rest van Bali. Ubud is afgeleid van het woord “Ubad”, dat medicijn betekent. Dit is ook goed terug te zien in de omgeving van Ubud. Alles is met name gericht op een gezonde levensstijl, meditatie en ontspanning. Vandaar dat je in Ubud talloze yoga studio’s en massagesalons vindt. Ook vind je tal van restaurantjes met een gezonde menukaart. Ubud trekt tegenwoordig dan ook veel creatievelingen, zoals schrijvers en kunstenaars, die hier komen om inspiratie op te doen.

 

De markt van Ubud

Bij aankomst in Ubud zagen we dat onze homestay direct in het centrum (Jalan Raya Ubud) lag. Aan deze straat ligt ook direct de bekende en drukbezochte markt van Ubud. Je kunt hier van alles kopen, van kleding en souveniertjes tot aan groente en fruit. De marktverkopers vragen toeristenprijzen, oftewel extreem hoge prijzen. Het is dan ook de bedoeling om flink af te dingen. Je kunt met gemak de helft van de prijs afdingen! Mocht je dus op zoek zijn naar een leuke sarong, zonnebril of andere souveniers, dan is de markt zeker een bezoekje waard.

Tip! Van zonsopgang tot ongeveer 08:30 uur vindt op dezelfde plek de ochtendmarkt plaats, waar je de lokale sfeer echt kunt proeven. Terwijl de meeste toeristen nog op één oor liggen, verzamelen de locals zich vroeg op de markt om hun vlees, vis, fruit, groente en bloemen te kopen of te verkopen.

Ubud Ochtendmarkt. Indonesie, Bali- Explorist

Bloemen, Ochtendmarkt Ubud. Indonesie, Bali. Explorist

Groentes Ubud ochtendmarkt. Indonesie, Bali- Explorist

Pura Tirta Empul

De volgende dag hebben we een scootertje gehuurd om de tempel Tirta Empul te bezoeken. Deze tempel ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Ubud en is écht de moeite waard. Naar onze mening is deze tempel mooier dan Tanah Lot en de Uluwatu tempel (de twee bekende tempels van Bali). Tirta Empul is een Hindoeïstische tempel en staat bekend om haar heilige water (Tirta Empul is Javaans voor “bron van heilig water”). Dit heilige water is afkomstig van een natuurlijke waterbron, die in het tempelcomplex ligt. In één van de vijvers in het complex kun je het water dan ook uit de grond zien stromen. Dit heilige water wordt door de Balinezen gebruikt voor verschillende reinigingsrituelen. In het tempelcomplex liggen een aantal baden waarin zij zich wassen voor spirituele- en fysieke reiniging. Hoewel enkele toeristen zich ook hierin wassen, is het eigenlijk alleen bedoeld voor de lokale Hindoeïsten. Zoals in elke tempel is het ook verplicht om een sarong te dragen bij een bezoek aan Tirta Empul.

Hoe kom je er?  Tirta Empul ligt in Jl. Tirta, Tampaksiring. Rij vanuit de markt via Jalan Raya Ubud richting het standbeeld van Arjuna. Steek het kruispunt over en sla de straat Jalan Gn. Sari in. Volg deze weg voor ongeveer 10 km en ga alsmaar rechtdoor. Bij Jalan Raya Pejeng Tampaksiring sla je linksaf en vervolgens volg je deze weg voor ongeveer 6 km. Uiteindelijk zul je vanzelf de bordjes naar Tirta Empul zien.

Hoeveel kost het? De entree voor Tirta Empul is Rp. 15.000 per person.

Baden in de Pura Tirta Empul. Indonesie, Bali- Explorist

Bidden Pura Tirta Empul. Indonesie, Bali- Explorist

Monkeyforest

Het monkeyforest is één van Ubud’s grootste trekpleisters. Monkeyforest is een heilig bos waar meer dan 200 makaken vrij rondlopen. Naast de aapjes bevindt zich hier ook een Hindoeïstisch tempelcomplex. Let goed op je spullen want de apen kunnen erg brutaal zijn. Bij de ingang kun je een tros bananen kopen, maar grote kans dat je deze een paar meter verderop alweer kwijt bent. De apen zijn voortdurend op zoek naar voedsel en stelen het zelfs uit je hand. Er wordt dan ook aangeraden om geen zonnebrillen en kleine spullen bij je te dragen, omdat de apen deze van je kunnen afpakken. Toch blijft het leuk om tussen alle apen te lopen. Zolang je de apen niet bang maakt of uitdaagt is er niets aan de hand. Ze zijn gewend aan mensen en lopen ook vrij rondom het bos.

Hoe kom je er? Het Monkeyforest ligt in Jl. Monkey Forest, dus midden in het centrum en gemakkelijk te vinden.

Hoeveel kost het? De entree is Rp. 30.000 per persoon.

Monkeyforest Ubud. Indonesie, Bali- Explorist

Tegalalang rijstvelden

Één van de eerste dagen in Ubud zijn we vroeg opgestaan om naar de rijstvelden van Tegalalang te gaan. Tegalalang is een dorpje op ongeveer 15 minuten rijden vanaf het centrum van Ubud. Hier vind je de mooiste rijstvelden, die je waarschijnlijk wel eens op foto’s hebt gezien. Het landschap is hier echt prachtig en de rijstvelden zijn gewoonweg indrukwekkend. De rijstvelden van Tegalalang zijn ook erg populair bij toeristen. Er zijn hele tourbussen die stoppen bij de rijstvelden van Tegalalang. Vandaar dat we besloten vroeg in de ochtend te gaan. Gelukkig was er bij aankomst helemaal niemand en werd het uitzicht niet verstoord door grote groepen toeristen. Het enige dat we zagen waren een aantal werkende locals. Deze rijstvelden blijven tenslotte het inkomen van deze mensen. We hebben dan ook een kleine donatie achter gelaten voor deze hardwerkende boeren.

Ga daarom in de ochtend wanneer je de Tegalalang rijstvelden bezoekt. In de middag schijnt iedereen een graantje mee te willen pikken van jouw bezoek aan deze rijstvelden. Chauffeurs sturen je een weg in, waar ze een kleine entrance fee vragen en ook in de rijstvelden word je voortdurend gevraagd voor een donatie.

Hoe kom je er? Om bij de rijstvelden te komen rij je richting het dorpje Tegalalang. Rij vanuit de markt via Jalan Raya Ubud richting het standbeeld van Arjuna. Sla hier linksaf en rijdt alsmaar rechtdoor. Je zult de grote rijstvelden uiteindelijk vanzelf zien liggen aan de rechterkant. Vervolgens kun je via één van de trapjes langs een warung de rijstvelden inlopen. Via de zanderige “trapjes” kun je helemaal naar beneden lopen en ook aan de andere kant van de rijstvelden komen.

Rijst, Tegalalang. Indonesie, Bali- Explorist

rijstterassen Tegalalang. Indonesie, Bali- Explorist

Zij aanzicht rijstvelden Tegalalang. Indonesie, Bali- Explorist

Rijstboer, Tegalalang. Indonesie, Bali- Explorist

Uitzicht bovenaf Tegalalang. Indonesie, Bali- Explorist

Rijstvelden Tegalalang. Indonesie, Bali- Explorist

Campuhan Ridgewalk

Begin je dag goed met een actieve jogsessie of wandeling door een geweldig landschap! Dit kun je doen op de Campuhan Ridgewalk, een korte wandelroute van ongeveer 3 km. Het wandelpad loopt door een geweldig landschap van palmbomen, rijstvelden en een rivier. Je kunt Campuhan Ridgewalk het beste bewandelen in de vroege ochtend. Vanaf 09:00 uur beginnen de temperaturen namelijk al flink op te lopen. Wij gingen rond 7:30 uur en dat was nog goed te doen. Als je gaat, trek dan wel sportschoenen aan en neem iets te drinken mee. Heerlijk om zo de ochtend te starten.

Hoe kom je er? Campuhan Ridgewalk ligt een beetje verborgen, Wanneer je de Ubud markt uitloopt richting de hoofdstraat, Jalan Raya Ubud, sla dan linksaf richting de brug. Voor de brug zie je aan de rechterkant het IBAH hotel liggen. Sla de oprit van het IBAH hotel in en rij 50 meter naar beneden totdat je niet meer verder kunt. De ingang van Campuhan Ridgewalk vind je nu aan de rechterkant (de trapjes af).

Campuan Ridge Walk. Indonesie, Bali, Ubud- Explorist

Joggen op de Campuhan Ridge Walk. Indonesie, Bali, Ubud- Explorist

Kokokan (heron) vogels spotten

In het dorpje Petulu, iets buiten het centrum van Ubud, komen dagelijks duizenden Kokokan vogels terug van hun dag op de rijstvelden. Overdag verblijven de Kokokan vogels op de rijstvelden op zoek naar eten, maar rond 18:00 uur vliegen alle vogels weer terug naar Petulu. Ze slapen dan in de bomen van Petulu, omdat ze zich hier veilig voelen. Dit komt omdat de inwoners van Petulu de vogels beschermen. Ze geloven namelijk dat wanneer ze de vogels goed verzorgen, de Kokokan vogels geluk brengen en ze een goede oogst zullen hebben. Volgens de legende waren er in het verleden mensen die de vogels vingen en zelfs doodden, waarna zij veel ongeluk kregen. Daarom is er zelfs een wet in Petulu waarin staat dat de locals verplicht zijn om de dieren goed te behandelen. Bijgeloof of niet, het is in ieder geval indrukwekkend om duizenden mini ooievaar look-a-likes in de lucht te zien bij hun terugkeer naar Petulu.

Hoe kom je er? Rij vanuit de markt via Jalan Raya Ubud richting het standbeeld van Arjuna. Sla hier linksaf en rij ongeveer 3 km rechtdoor. Aan de linkerkant zul je een straatje zien met een geschreven bordje met Petulu. Sla hier in en je rijd vanzelf het dorpje in waar je gevraagd zult worden voor een donatie.

Hoeveel kost het? De donatie kost Rp. 20.000 per persoon en is bedoeld voor het dorp Petulu.

Kokokan vogels. Indonesie, Petulu- Explorist

Massages

Ubud is dé plek voor ontspanning en medidatie. Een bezoekje aan één van de vele spa’s of massagesalons mag dan ook eigenlijk niet ontbreken aan je to-do lijstje voor Ubud. De spa’s bieden verschillende soorten massages en paketten aan; van gezichts- en haarverzorging tot reflexology- en traditionele massages. Wij kozen voor Sang Spa vanwege de goede reviews en de prijs/kwaliteit verhouding. Je kunt kiezen voor massages van 30 minuten of zelfs van twee uur.

Hoe kom je er? Sang Spa 3 bevindt zich in Jl. Monkey Forest, dat gemakkelijk te vinden is.

Hoeveel kost het? De kosten zijn afhankelijk van de massages of het pakket dat je kiest. Een traditionele Balinese massage van een uur kost ongeveer Rp. 120.000.

 

Yogabarn

Pak een yogales als je in Ubud bent. Zoals we al aangaven zijn er in Ubud veel yoga studio’s te vinden. Een bekende yoga studio is de Yogabarn. Hier geven ze dagelijkse yogalessen voor zowel beginners als gevorderden. De Yogabarn is gelegen op een prachtige locatie met veel groen. Ook heeft het een heerlijke gezonde menukaart, die past bij een healthy lifestyle. Wij hebben een yogales voor beginners genomen. Eerst is het even onwennig en grappig, maar achteraf gezien was het een leuke ervaring waar je tot rust komt en weer openstaat voor nieuwe inzichten en creativiteit.

Hoe kom je er? De Yogabarn is te vinden in Jalan Raya Pengosekan. Vanuit de markt van Ubud sla je rechtsaf Jalan Hanoman in. Rij de straat naar beneden en houdt links aan bij de Coco Market supermarket. Sla vervolgens het eerste kleine straatje links in richting Yogabarn (staat ook aangegeven op het bordje).

Hoeveel kost het? Een yogales kost gemiddeld rond de Rp. 120.000 

 

Balinese kookles

“Good food is good mood”

We zijn al lange tijd bekend met de Indonesische keuken en hebben zelf al heel wat recepten uitgeprobeerd. De gerechten die wij zelf maken zijn met name afkomstig van de Javaanse keuken. Het leek ons daarom erg leuk om eens een typische Balinese kookles te volgen. In Ubud worden er meerdere Balinese kooklessen aangeboden. Wij kozen voor Poan cookingclass. Een leuke kookles, waarbij we typische Balinese gerechten en bijgerechten hebben gemaakt, zoals sate lilit (sate van kipgehakt), pepes ikan (in bananenblad gestoomde vis met tomaat en basilicum), tempe kering (gebakken tempe met zoete ketjap) en kolak pisang (gekookte banaan met palmsuiker en kokos). Leuk om te zien dat de Balinese keuken toch net weer anders is dan de Javaanse keuken.

Hoeveel kost het? De kookles kost Rp. 350.000 per persoon en duurt vier uur. Het transport van en naar de kookles zit ook bij de prijs inbegrepen.

Kookles Ubud. Indonesie, Bali- Explorist

Kruiden kookles. Indonesie, Bali, Ubud- Explorist

Balinese kookles. Indonesie, Ubud-Explorist

Wat zijn de beste food spots in Ubud?

Ubud heeft veel goede restaurantjes met verschillende keukens. Ten opzichte van de rest van Bali vind je in Ubud veel restaurants gericht op biologisch of vegetarisch eten. Ubud heeft voor ieder wat wils en zoals altijd kun je het zo duur maken als dat je zelf wilt. Wij kozen de volgende food spots:

 

  • Warung ibu Oka

Hier verkopen ze alles van het varken en staan ze bekend om de babi guling (“suckling pig”). Dit is een typisch Balinees gerecht van geroosterd speenvarken. Het schijnt dat de mensen hier dagelijks voor in de rij staan bij Ibu Oka. Ondanks dat we beiden niet dol zijn op varkensvlees, wilden we het toch proberen. We bestelden de baibi gulung special, bestaande uit rijst, groenten, vlees en een krokante varkenshuid. Het eten was lekker voor een keertje (vooral de krokante huid), maar naar onze mening is Ibu Oka wel een tikkeltje overhyped.

  • Naughty Nuri’s warung

Deze warung is bekend geworden door de bekende schrijver en foodspecialist Anthony Bourdain. Volgens Bourdain serveren ze hier de lekkerste martini’s buiten de VS en hebben ze heerlijke spare ribs. Dat moesten we dus ook zelf gaan uitproberen. Wanneer je er langs rijdt is het altijd druk en ruik je de barbecue al van een afstand. Wij begrijpen wel waarom mensen hier graag eten. De spare ribs zijn inderdaad echt heerlijk! De martini’s zijn vooral sterk, maar of ze nu echt lekker zijn?? Het gaat, maar wij zijn dan ook geen martini kenners. Probeer het zelf eens uit en laat ons weten wat je ervan vindt.

  • Nomad

De laatste keer in Indonesië hebben we ook bij Nomad gegeten. We blijven hier terugkomen omdat zowel het eten als de toetjes gewoon heerlijk zijn. Je krijgt hier van alles; van Italiaans tot mexicaans, maar ze staan vooral bekend om de Indonesische “tapas“. 12 kleine hapjes zoals martabak, saté, groente en kip- en visgerechtjes. Als toetje moet je hier de dadar gulung (groene pannekoekjes met kokos en palmsuiker) of gebakken banaan met ijs proberen. Volgende keer gaan we zeker weten weer hierheen.

  • Alchemy

Alchemy is een klasse apart. Alles wat zij severen is veganistisch en biologisch. Op de menukaart vind je vooral veel groente met bijzondere smaken. Daarnaast staat Alchemy bekend om de verse juices. Ze hebben meer dan 20 verschillende juices, van pure fruitsapjes tot gezonde groentesap en combinaties hiervan. Sowieso een boost voor je dagelijkse vitaminen dus. En dan nog niet te spreken over de zelfgemaakte gebakjes. Heerlijke, maar toch gezonde, cheesecakes, brownies en powerballs. Bestel de cacao pow ball met cacao, koffie, kokos en cashewnootjes. Laat jezelf flink gaan bij Alchemy; gegarandeerd dat je niet met een schuldgevoel wegloopt ;).

Vegan salade, Alchemy Bali. Indonesie, Ubud- Explorist

  • Tukies coconut shop

Bij Tukies krijg je alles dat van kokosnoot gemaakt wordt; kelapa muda (jonge kokosnoot), kokosolie, kokosmelk, gebakken kokos etc. Het lekkerste hier is de cendol! Voor degenen die niet weten wat cendol is, dit is een bekend Indonesisch drankje van kokosmelk, palmsuiker, groene sliertjes deeg en soms wat fruit. In Java wordt het soms ook wel dawet genoemd. Bij Tukies hebben we denk ik wel de lekkerste cendol van heel Indonesië gedronken.

 

Ben je zelf ook in Ubud geweest? Laat het ons weten in een berichtje. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen!

 

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *