Dé tips voor het kopen van de perfecte backpack

backpack tips. Travelhype

Het staat vast, je gaat backpacken! Één ding dat je dus zeker nodig gaat hebben is een backpack. Maar welke? Je hebt backpacks in alle soorten, kleuren en maten. Het aanbod aan backpacks is enorm, waardoor je door alle bomen het bos niet meer ziet. De eerste keer dat wij een backpack kochten wisten we ook nog niet zo goed waar we allemaal op moesten letten. Gelukkig zijn we door onze reizen nu een stuk wijzer en kunnen we jou meehelpen met het zoeken naar de juiste backpack! Het is namelijk belangrijk om een goede backpack uit te kiezen, want je leeft er weken, maanden of misschien zelfs wel jaren uit. Lees daarom onze tips voor het kopen van een goede backpack.

 

Tips voor het kopen van de juiste backpack

  • Grootte

Size matters! Hoe groter de backpack, des te meer erin past, maar ook des te zwaarder je tas wordt. We zijn snel geneigd om een tas te vullen, maar eigenlijk heb je helemaal niet zoveel spullen nodig op reis. En dus ook niet zo’n grote backpack. Een aantal broeken, schoenen en tops hebben we, in het half jaar dat we weg waren, maar een paar keer gedragen. Kies je daarentegen voor een kleine backpack, dan loop je de kans dat niet alles erin past. Laat je keuze in grootte afhangen van je bestemmingen en de activiteiten die je van plan bent om te gaan doen.

Hieronder een globale richtlijn:

40 – 60 liter: Ideaal als je gaat backpacken in warme landen. Zomerkleding neemt namelijk minder plek in beslag dan dikke winterkleding. Ga je een half jaar door Azië trekken? Dan heb je zeker genoeg aan een backpack van 55 liter.

60 – 80 liter: Goed voor het backpacken in koudere landen of wanneer je van plan bent om outdoor activiteiten te doen, waarbij je een hele uitrusting nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan duiken, bergbeklimmen of kamperen.

Hoe lang je op reis gaat maakt eigenlijk niet zoveel uit voor de grootte van je backpack. Of je nu twee weken of drie maanden gaat, je zult toch iedere week of om de twee weken een wasje moeten doen. Het is ook niet zo dat je voor drie maanden kleding meeneemt. Houd er daarnaast rekening mee dat je op reis nog van alles gaat kopen. Zorg er daarom altijd voor dat je nog wat ruimte over hebt in je backpack.

 

  • Waterafstotend materiaal

Kijk voor een backpack van waterafstotend materiaal. De backpack hoeft niet per sé 100% waterafstotend te zijn (daar heb je speciale regenhoezen voor). Een backpack die je spullen droog houdt in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid, of wanneer het maar even regent, is al genoeg. Zo worden je kleren niet vochtig en voorkom je “muffe” geurtjes.

 

  • Perfect fit

Het is ook belangrijk dat je backpack precies goed op je lichaam zit en het gewicht goed verdeelt. Een te kleine of te grote backpack kan gaan trekken aan je schouders of aan je rug. Er zijn daarom backpacks die speciaal voor mannen of vrouwen zijn gemaakt. Onze backpacks zijn daarom beide verschillend. Een backpack voor vrouwen heeft bijvoorbeeld smallere schouder- en heupbanden. Je kunt het beste naar een winkel gaan om een aantal backpacks te passen, zodat je direct weet of de tas goed op je lichaam past.

Backpacktips. Travelhype

 

  • Afsluitbare ritsen

Kijk bij het kopen van je backpack of de ritsen afsluitbaar zijn. Het laatste dat je wilt is dat anderen aan je spullen zitten of misschien iets in je tas stoppen. Ieder compartiment van je backpack hoort daarom twee ritsen te hebben, die je met een slotje aan elkaar kunt vastmaken. Een andere optie om je backpack tegen diefstal te beschermen is een afsluitbare regen- of vliegtuighoes.

 

  • Gewatteerde schouderbanden, heupgordel en achterkant

Voor meer draagcomfort is het aan te raden om een backpack te kopen met gewatteerde schouderbanden, heupbanden en achterkant. Deze gewatteerde delen zorgen ervoor dat de backpack comfortabel op je lichaam zit. Ook wanneer er veel gewicht in je tas zit. Let er trouwens ook op dat je backpack rugventilatie heeft. Zo zweet je minder wanneer je met je backpack door warme landen reist.

 

  • Meerdere compartimenten

Een backpack met meerdere compartimenten maakt het voor jou gemakkelijker om je backpack te gebruiken en in te delen. Onze backpacks hebben bijvoorbeeld drie compartimenten: boven, midden en onderaan de tas. Zo kun je je spullen goed verdelen en kom je er ook nog eens makkelijker bij. Als je backpack namelijk maar een compartiment heeft moet je telkens door je hele tas graaien. Niet handig dus. De zwaardere spullen, zoals schoenen, gaan in het onderste deel van de tas en de breekbare spullen of vloeistoffen, zoals shampoo, in het bovenste compartiment.

 

  • Meerdere openingen

Een andere goede tip is om een backpack te kopen die je op verschillende manieren kunt openen. Bijvoorbeeld met een rits aan de zij- en/of voorkant. Sommige backpacks hebben maar één opening, waardoor je constant alles uit je tas moet halen om iets uit de bodem van je tas te kunnen pakken. Keep life easy en koop een backpack met een tussenrits aan de zij- en/of voorkant.

Backpack tips 2. Travelhype

 

  • Verstelbare heup- en schouderbanden

Vanzelfsprekend neem je een backpack die je helemaal kunt aanpassen op maat. Je moet zowel de heup- als schouderbanden kunnen verstellen, zodat de tas aangenaam zit en het gewicht met name op je heup wordt gedragen. Dit is niet alleen minder zwaar, maar zo voorkom je ook dat het gewicht op je schouders hangt en je dus geen schouder-, nek- of zelfs hoofdpijn krijgt.

  

Hoeveel mag een goede backpack kosten ?

Je bent alle euro’s bij elkaar aan het sparen voor een mooi lange reis. Op het kopen van een backpack sta je dus eigenlijk niet te wachten, want daar ben je nog best wat geld aan kwijt. Je hebt backpacks van €50,-, maar ook tassen van honderden euro’s. Laten we zeggen dat een goede backpack gemiddeld €120,- tot €200,- kost. Backpacks onder dit bedrag zijn vaak minder van kwaliteit, waardoor ze ook minder lang meegaan. Zelf kochten we bijvoorbeeld een backpack van Nomad (€100,-) en na intensief gebruik merk je toch dat de ritssluiting al begint te slijten. Daarentegen gaat onze backpack van The North Face al 4 jaartjes perfect mee, zonder enige slijtage. Mocht je vaker reizen, dan adviseren wij om niet te besparen op een backpack. In de prijsrange van € 120,- tot € 250,- vind je kwalitatief perfecte backpacks. Zie je backpack als een goede investering, die je dubbel en dik eruit haalt.

 

Extra accessoires

Naast een backpack is het ook altijd raadzaam om de volgende accessoires voor je backpack te hebben:

  • Regenhoes. Handig wanneer je in het regenseizoen reist of in landen waar het vaak regen.
  • Viegtuighoes of Flightbag. Een beschermhoes die over je backpack gaat en die je kunt afsluiten. Dit om beschadiging en diefstal te voorkomen

 

Bekende backpack merken

Een aantal fijne en kwalitatieve backpack merken zijn:

 

Een aantal tips

 

Nomad
Northface banchee
The north face
Vaude Astrum

         Nomad 65 liter
         The Northface 50 liter
         The Northface 55 liter
         FJÄLLRÄVEN 58 liter

 

Ook benieuwd wat je allemaal mee moet nemen als je gaat backpacken? Wij hebben de ultieme inpaklijst voor je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *