Reisvaccinaties

Geel vaccinatieboekje- Explorist

Je moet er toch niet aan denken om tijdens je welverdiende reis een nare infectie op te lopen. Laat je daarom op tijd vaccineren, zodat je zorgeloos op reis kunt gaan.

Wat doet een vaccinatie?

Bij een vaccinatie krijg je een vaccin van een zwakke ziekteverwekker via een spuit ingebracht. Je lichaam maakt vervolgens antistoffen aan tegen deze bacterie, zodat je immuun wordt ervoor of er veel minder last van hebt.

Welke reisvaccinaties jij nodig hebt is afhankelijk van je bestemming, de duur van je reis en wat je gaat doen. In veel gevallen brengt een verre reis de nodige vaccinaties met zich mee en soms heb je ook malariapillen nodig. Dit is niet goedkoop, maar een goede aanvullende zorgverzekering zou deze kosten volledig moeten dekken. Oriënteer daarom goed welke gebieden je gaat bezoeken en welke reisvaccinaties en medicatie voor deze gebieden worden aangeraden. Laat je hierin adviseren door je zorgverlener. Neem dan ook gelijk contact op met je zorgverzekering om na te gaan of de kosten worden gedekt. Vaccinaties voor Rabiës worden bijvoorbeeld niet door iedere zorgverzekering gedekt. De meest voorkomende vaccinaties zijn Hepatitis A, Hepatitis B, Buiktyfus en DTP.

Benieuwd voor welke gebieden je malariapillen moet slikken? Hieronder vind je een indicatie.

Malaria kaart

Malaria wereldkaart- Explorist

Bron: Vaccinatieopreis.nl
Groen: De groen gekleurde gebieden geven aan dat je met name muggenwering nodig hebt, zoals een klamboe of en/of DEET.
Roze: Voor de roze gebieden worden de anti malariapillen Paludrine en Chloroquine geadviseerd.
Paars: De paarse kleur geeft de landen aan waar je de anti malariapillen Lariam, Malarone of Doxycycline dient te slikken.
*Het verschil in anti malariapillen hangt af van waar je naartoe gaat, hoe lang je reist, hoe je reist en je eigen gezondheidsconditie. Malarone wordt het meeste verschaft.

 

Zorgverleners

Veel zorgverzekeringen hebben een samenwerking met een aantal zorginstellingen die vaccineren. Ze zullen je daarom doorverwijzen naar een zorgverlener die bij hen is aangesloten. Uiteraard ben je niet verplicht om je te laten vaccineren bij één van deze organisaties. Echter is het wel raadzaam, omdat de kosten dan worden gedekt door je zorgverzekering. Een aantal landelijke zorgverleners zijn bijvoorbeeld GGD, Thuisvaccinatie, Reisprik en Meditel.

Tip! Zelf hebben we gebruik gemaakt van Thuisvaccinatie. Het handige aan Thuisvaccinatie is dat je online een afspraak maakt en zij je thuis komen vaccineren. Doordeweeks, in de avond en zelfs ook in het weekend. Dit is dus ideaal voor mensen met weinig tijd. Bovendien is het een erkende zorginstelling, dus grote kans dat jouw zorgverzekering de kosten dekt.

Heb je nog vragen over vaccinaties naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten via een berichtje hieronder!

1 Reactie

  • Yvonne zegt:

    Wij kwamen er na thuiskomst uit India achter dat onze DTP vaccinatie al even verlopen was. Gelukkig niet ziek geworden. Nu voor onze nieuwe reis naar Sri Lanka gaan we voor het eerst Thuisvacinatie proberen, lijkt me erg convenient. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.